Henrik började sin karriär som applikationskonsult med projektledaransvar, men det dröjde inte länge förrän han fick upp ögonen för programmering och systemutveckling – det var dags för att byta inriktning i karriären. Nu jobbar han på Cybernetics som tech lead och ansvarar för de tekniska lösningarna i projekten.

Hej Henrik! Hur hamnade du på Cybernetics?
Mitt första jobb var som applikationskonsult där jag snabbt fick projektledaransvar, och i den tjänsten ingick även programmering. Under tidens gång insåg jag att jag tyckte att programmering var roligare än projektledarrollen, vilket ledde till att jag sökte jobb på Cybernetics som sökte både en applikationskonsult och systemutvecklare. På intervjun förklarade jag mina ambitioner och Cybernetics gav mig chansen att få börja jobba som applikationskonsult och successivt gå mot att bli en utvecklare. Nästan direkt fick jag börja sätta mig in i enklare kod och det dröjde bara några månader innan jag fasades in i rollen som systemutvecklare. Idag har jag jobbat på Cybernetics i fyra år.

Vad är det som är så roligt med systemutveckling?
Personligen drivs jag mycket av att kunna skapa något och som systemutvecklare känns det som att man får möjlighet att vara kreativ. Man kan jämföra processen med att måla en tavla; det finns oändliga valmöjligheter och man får visualisera sig fram och sedan uppfylla en målbild. Man ser kontentan av sitt eget arbete, vilket är väldigt givande. Jag tycker om att testa nya saker och det är levande teknologier som vi jobbar med, förutsättningarna förändras hela tiden, och man får testa sig fram och hitta nya lösningar. Det är också roligt att veta vad som händer bakom kulisserna, även om användaren bara gör ett knapptryck så har man kunskap om allt bakom, alla avancerade saker som brummar på under huven.

Vilka är de tre bästa fördelarna med ditt jobb?
1. Jag har aldrig sett en arbetsplats med en så pass platt organisation som här. Jag sitter till exempel och jobbar några meter ifrån och bollar ideer med vice vd och ägaren av företaget. Han är en kollega som vem som helst.  

2. En annan bra sak är att vi ganska ofta har teknikluncher på kontoret där vi pratar om ny teknologi, tar upp nya idéer och diskuterar nya arbetssätt på marknaden. Det gör att vi hela tiden kommer framåt och ligger i framkant. 

3. Vi hittar också på väldigt många roliga saker tillsammans. Vi har till exempel AW en gång i månaden och gör något spännande av varje lunch, ibland äter alla en viss typ av annorlunda maträtt till exempel. Det är fritt fram att ta egna initiativ. Förra Halloween fick några för sig att börja pynta i lokalerna och ordna en spontan halloweenfest. Med andra ord – vi har ett väldigt personligt och avslappnat klimat.